Så var det den tiden på året hvor all vett blir lagt på hylla, pengene blir lagt igjen i Sverige og nordmenn gjør alt de kan for å komme på bilder og film. Yes, det er Skjærtorsdag feiringen i Strømstad hos søta bror.
Misforstå oss rett, det er en begivenhet å dra hit denne dagen bare for å se all spetakkelet. Vi har tatt turen over i åresvis for å dekke det hele og vi blir liksom ikke lei av det. Men, at svenskene blir lei – det forstår vi.
Mye har skjedd siden første gang vi besøkte Strømstad på Skjærtorsdag over 13 år siden til nå. Det er langt mindre bråk, fyllerør og surr som mediene er så glade i å fremheve. Ja, det er noen som ender på fyllearrest men det er likevel virkelig dempet seg de siste årene. Før kunne vi huske at både norsk og svensk politi jobbet sammen for å holde sauene i sjakk. I år så vi kanskje seks politibiler her, og i svenske aviser kunne vi se at «bare» seks personer ble lagt i fyllearrest. Tidligere år var glattcellene fulle både på svensk og norsk side.
Du lurer kanskje på hvorfor vi feirer Skjærtorsdag? Vel Wikipedia har et par avsnitt som forklarer det kort
Skjærtorsdag er den kristne feiringen av Jesu siste måltid med disiplene før korsfestelsen, og dermed innføringen av nattverden. Ordet betyr «renselsestorsdag», og kommer av norrønt skíra, «rense» (skjær = ren). Skjærtorsdag er en helligdag som feires siste torsdag før påske. Den tidligste datoen for skjærtorsdag er 19. mars og den seneste er 22. april.
Festen er godt dokumentert fra 300-tallet, og var da allerede en gammel tradisjon. I Jerusalem feiret man denne dagen to messer, en i kirkene for å markere slutten på fastetiden, og en på Golgata. I Roma ble den fram til 600-tallet feiret som markering av slutten på fastetiden, men i løpet av det århundret ble den omtolket til å hovedsakelig være en fest for innstiftelsen av nattverden.
Så er det fortsatt en stor begivenhet?
Turen for oss begynner som alltid i Skien, Telemark. Det er alltid en felles møtepunkt på Telemarksporten for de som vil reise 0700 sammen via Drammen og til Sverige. Vi derimot ønsker å få litt mer søvn og heller ta Bastø Ferjen sammen med våre medarbeidere og venner. Snodig nok møter vi alltid på flere bekjente på ferjen på Skjærtorsdag, som eksempelvis Tommy som eier denne råflotte Nissan GT-R35 som avbildet over.
Selvom vi reiser senere enn de fleste er det ikke mangel på trøtte sjeler på fergen. Folk vil ha bilene sine rene og pene, klare for en lang dag med kjøring og titting. Jack eier denne veldig fine BMW F30 og legger mye stolthet i sin bil.
På svensk side er variasjonen av bil enorm. Virkelig, enorm! Vi ser alt fra gamle slitne biler til nye superbiler. Pfft, vi ser til og med mopeder, UTV, traktorer, busser, lastebiler, amcar, sykler. You name it, du finner det her.
Men at det dukker opp noen meget spenstige, strøkne og spreke biler som en Toyota Supra er ikke helt hverdagskost for oss ennå, selvom de har blitt billigere å kjøpe og faktisk mer normal å se på veien de siste årene. Det var fire-fem stykker som cruiset rundt i Strømstad.
Men når alt kommer til alt er det amcar som dominerer Strømstad i dag. Gamle «raggar» biler til flotte gjennomførte utstillingsklare amcar.
Utrolig nok dukket det opp en bil vi overhodet ikke visste hva var ved første blikk. Men jaggu er dette en Toyota Supra med et usedvanlig spesielt bodykit. Bilen var svensk registrert.
Hva er vel Skjærtorsdag uten gutta fra Wunderland? I alle år har det vært noen unike sjeler kjørende rundt i Strømstads gater. Tidligere var det tradisjon å se gruppa Plumbo på Statoil i sin store markante gule buss. Nå er det vel Wunderland som har tatt over denne rollen.
Ikke tro at det er kun sørstatsflagg raggare som er å se her. Det finnes masse annet å se også. En Ford Focus RS cruiser gatene rundt.
Eller hva med en Mercedes som i sitt tidligere liv jobbet som soldat i arktiske forhold?
Mopeder, lett MC, Harley, alt du kan tenke deg på to hjul cruiser også. Harley Davidson var godt representert med det som sies å være over 190 sykler i en periode på veiene.
Hvis du ikke har vært i Strømstad på Skjærtorsdag, vet du kanskje ikke hva tradisjonen er. På ettermiddagen pleier alle bilene å bevege seg over til norsk side igjen, nærmere bestemt til Halden. Her samles de akkurat som i Strømstad, og tar over gatene.
Ha i bakhodet at nå er man på norsk side, så reglene og lovene er litt annerledes. I Strømstad ser du ofte folk sitte i bagasjerommet mens de nyter en kald øl. I Norge vil sjåføren av bilen miste førerkortet sitt om politiet ser det. Så vær forsiktig!
Ikke tro at det er noe dårligere med bil her. Denne mega kule Subaru Impreza så vi kjøre flere runder rundt gatene frem til lyset forsvant.
Til og med et godt voksent ektepar viste frem sin stolthet. Vi elsker når generasjonene kan blandes, kun for å dyrke det vi alle har til felles – lidenskap for bil.
Så har vi de som er livsnytere. Gammel amcar, en kald øl og sørstatsflagg. Lurer på om folk faktisk forstår hva sørstatsflaggene representerer?
I Halden samles det flere grupper med biler og mennesker. Litt her, litt der. Grunnet dårlig lys fikk vi dessverre ikke fanget noe særlig bilder av disse stedene men tro oss når vi sier at det er mer enn nok å se.
Skulle du være uheldig å kjøre en gammel bil som koker så fort den kjører under 30km/t, ikke vær redd. En hypermoderne retro veteran brannbil cruiset rundt hele kvelden, klare for å slukke brann og tørste.